vineri, 4 decembrie 2009

calatorie la istanbul

am fost plecat 4 zile la istanbul

de mic eram fascinat de orient, simteam nevoia sa aprofundez subiectul, poate la pensie am sa recitesc 1001 de nopti

si intr-adevar, este asa cum mi s-a spus, poate chiar un pic mai mult

atmosfera e coplesitoare, moscheile si minaretele te inconjoara, muezinul canta des invitand credinciosii la rugaciune, occidentali si japonezi confuzi pe strada nu isi pot ascunde deruta, dar nici fascinatia.

Bosforul e albastru intens, oglindind in el frumoase cladiri de pe o parte si de pe alta a celor doua continente, se lasa intepat de prova multelor vapoare care il strabat. Cornul de Aur plin de gunoaie, cutii de coca-cola, iaurt, hartii si ambalaje de plastic, este curatat in sila de cativa turci cu o barca.

Sfanta Sofia, odinioara mandria crestinatatii, e acum moschee cu 4 minarete, mozaicurile au fost curatate de pe pereti la propriu, ca si crucile de marmura, iti lasa in creier o aroma stranie fata de catedralele occidentale.

ca fumator inrait am avut parte de 2 surprize, una neplacuta - in turcia NU SE MAI FUMEAZA...pfff, dar si una placuta: desi fumatul e interzis, narghileaua e inca legala PESTE TOT...si cu ce miresme....mmmm, mere, portocale, struguri...fabuloase toate(cea mai interesanta mi s-a parut combinatia de mere cu struguri, am convertit chiar un nefumator sa o incerce si l-am convins definitiv)

o zi frumoasa tuturor celor care ati citit, poate mai revin cu impresii

2 comentarii:

  1. am inceput sa iubesc calatoriile si sa simt senzatiile de frumos... si nou si cultura prin toti porii.... si cu fiecare celula...

    RăspundețiȘtergere
  2. intre timp am mai fost in viena si barcelona, ba mai mult de atat, m-am lasat si de fumat

    multumesc de comentariu, seara frumoasa

    RăspundețiȘtergere